MDF

MDF lajsne

MDF

Polutvrda daska od vlaknastog materijala (MDF) je osnovni materijal, čija struktura je homogena i dimenzionalno stabilna u svim pravcima. Samo ti kvaliteti se koriste da ispune trenutne statusne specifikacije. Sirovi MDF se koristi za završavanje podnih lajsni tako da krajnje farbanje lajsni treba da se izvede sa strane. Standardne dužine su: 200, 240, 270 cm.

Omorika

Lajsna od omorike

Omorika

Korišćenjem češalj metode spajanja omorike dobija se visok stepen krutosti, pošto svako drvo ima nedostatke kada se iseče (primer rupa u drvetu ili nepravilnosti pri proizvodnji). Standardne dužine su: 250, 270 cm.

PVC

PVC lajsne

Plasticni osnovni materijal PVC

Posebno za vodootporne primene, na primer u vlažnim sobama ili kao pogodan profil za LVT podove – plastika se koristi kao osnovni materijal. Kada se radi o oblikovanju, isto je fleksibilan kao i MDF. Standardne dužine su: 240 cm.

PS

Plastificirana lajsna

Plasticni osnovni materijal PS

PS (polistiren) je pravi materijal za sve koji ne žele da se odreknu vodootpornog proizvoda ali žele da se osiguraju da je plastika bez PVC-a. Standardna dužina je: 240 cm.

Abachi

Abaci lajsna

Abachi

Specijalno drvo koje impresionira na osnovu toga što je jako lagano i što se uglavnom koristi za lepljive profile. Zbog toga što je ekstremno mekano može samo da se otkine kada se postavlja. Nije potrebno sečenje testerom, što štedi i vreme i omogućava brzu instalaciju. Standarna dužina je: 240 cm.

Lajsna sa plastičnom folijom
Kombinovana lajsna
Medijapan lajsna
Lakirana lajsna
Štampana lajsna

Lajsna sa folijom

Lepljive podne lajsne

Lepak koji sadrži silikon ne može se koristiti za lepljenje podnih lajsni sa površinama od metalne folije ili furnira na zid pošto folija ili furnir mogu da se odlepe kada supstance u lepku produ kroz drvo ili MDF. Odgovarajuća napomena je odštampana na pozadini lajsne od furnira.
Podne lajsne sa MDF jezgrom mogu da se čiste samo koristeći suve metode jer lajsna može da poraste ako unutra prodre vlaga. Ako se lajsne koriste u oblastima gde može doći do povećane vlage, uključujući i pranje poda vlažnom džogerom, preporučujemo da se koriste lajsne sa plastičnim ili jezgrom od smrče.

Materijali

Trake za zaštitu na podnim lajsnama

Podne lajsne sa metalnom folijom i furnirom mogu da se pokriju koristeci standardne molerske trake za pokrivanje. Traka za pokrivanje mora da se skloni nakon 16 sati najkasnije. Svi drugi tipovi traka kao što su braon selotejp, traka za pakovanje, fabricke trake (sive ili druge) NISU pogodne za pokrivanje podnih lajsni sa furnirom ili metalnom folijom.

Trake

Podne lajsne koje se montiraju

Preporučujemo naš sopstveni sistem za uklapanje CH23 ili clik-fix sa šinom 23 za montiranje. Podne lajsne i odgovarajući dodaci u pripremljeni u skladu sa ovim proizvodima. Podne lajsne mogu takodje i da se zalepe, ukucaju ili zašrafe na jedno mesto.

Rez pod uglom od 45 stepeni

Za sečenje pod uglom od 45 stepeni preporučuje se da se koristi stega pre sečenja kako bi se osiguralo ispravno rastojanje od zida. Za neke podne lajsne ovo je jedini način da se postigne optimalni rezultat iz reza pod uglom od 45 stepeni. FN kutija za sečenje pod uglom od 45 stepeni je praktični alat za ovu svrhu jer ima odgovarajuću visinu i uređaj koji se postavlja na podnu lajsnu.

Drvo i voda

Pošto je vecina podnih lajsni napravljena od drveta ili drvenih materijala pre montiranja je važno da se podne lajsne cuvaju barem 48 sati pre postavljanja u sobi gde ce biti montirane tako da drvo može da se prilagodi na uslove okurženja (vlažnost, temepratura), tako da onda nece doci do toga se lajsna smanji ili digne nakon montiranja.